EMDR: Even opnieuw saven
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Door met je ogen de handen van de therapeut te volgen, of door piepjes te volgen via een koptelefoon, wordt het informatieverwerkingssysteem in je hersenen gestimuleerd. Dit heeft als gevolg dat je hersenen de informatie die je oproept opnieuw gaan verwerken. Zo kun je herinneringen aan een heftige gebeurtenis die je steeds blijven 'plagen' een andere lading geven, waardoor het denken aan die gebeurtenis niet meer zo heftig voor jou is.
EMDR bij nare gebeurtenissen
EMDR wordt meestal ingezet om een ingrijpende gebeurtenis te verwerken, maar het kan ook helpen bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook als je last hebt van een negatief zelfbeeld kan EMDR worden toegepast.
Nog wat extra informatie over EMDR
Als er iets erg of ingrijpend is gebeurd, lukt het soms niet om die negatieve ervaring te verwerken. Je wordt er steeds aan herinnerd, bijvoorbeeld door flashback en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Met EMDR kunt je de herinnering minder sterk maken, waardoor de emoties ook minder hoog oplopen. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Hierdoor kun je de schokkende ervaring steeds beter een plekje geven.
Extra informatie over EMDR bij jongeren vind je in de folder van de EMDR-vereniging.
Informatiefilm Vereniging EMDR Nederland