Tips voor het vieren van Sinterklaas met kinderen met ASS of AD(H)D
De Sinterklaas-tijd is voor veel kinderen een aaneenschakeling van hoogtepunten met de intocht, schoen zetten, verlanglijstjes maken, bezoek(en) van Sint en Piet aan school, sport- en buurtvereniging. Soms komt de goedheiligman voorafgaand aan pakjesavond ook nog op het werk van (een van) de ouders. Op 6 december zijn veel ouders opgelucht dat de Sinterklaas-tijd voorbij is.
Voor kinderen met ADHD, ADD of een ASS is de Sinterklaas-tijd erg intensief. Naast de gebruikelijke energie, kost het hun extra energie om alle verwachtingen, contactmomenten en onvoorspelbaarheden te reguleren. Sinterklaas-tijd is hierdoor niet altijd een plezierige periode, maar juist een uitputtingsslag.
Als je kind AD(H)D of een ASS heeft, dan kun je als ouder best wat invloed uitoefenen om de Sinterklaas-tijd voor jouw kind zo aangenaam mogelijk te maken. Onderstaande tips komen van de website Balans Digitaal.
Tip 1: Verstop de folders van de speelgoedketens die in de brievenbus vallen. Geef ze op een geschikt moment aan je kind, liefst zo laat mogelijk.
Tip 2: Overweeg om het Sinterklaasgeheim te onthullen. Dat kan voor problemen zorgen met leeftijdsgenootjes die het geheim nog niet kennen, maar als je denkt dat jouw kind er veel rust door krijgt, is het misschien toch de moeite waard. Sommige kinderen worden heel angstig of onrustig van het idee dat Sinterklaas ’s nachts over het dak loopt en dat Pieten elk moment door de schoorsteen naar binnen kunnen komen.
Tip 3: Maak vooraf samen met je kind een ‘Sinterklaasdraaiboek’. Houd je consequent aan deze planning. Gebruik indien nodig pictogrammen om de planning te visualiseren.
Tip 4: Wees concreet. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Straks gaan we naar de intocht’, maar noem het tijdstip.
Tip 5: Laat je kind zo min mogelijk Sinterklaasprogramma’s zien op de televisie. Het wordt op school, op straat en in winkels al genoeg met het feest geconfronteerd.
Tip 6: Laat je kind niet meer dan twee à drie artikelen op zijn verlanglijstje zetten. Sommige kinderen zetten erg veel dingen op het lijstje en dan valt het resultaat zwaar tegen. Anderen vinden het al moeilijk om drie dingen te kiezen.
Tip 7: Koop vooraf samen met je kind de cadeautjes en pak ze ook samen in. Laat je kind eventueel ook zelf het papier kiezen zodat het weet: die blauwe pakjes, die zijn van mij. Indien het Sinterklaasgeheim nog niet is onthuld, kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Sinterklaas heeft gebeld en hij heeft mij aangeraden om alvast zelf de cadeautjes te gaan kopen omdat hij denkt dat jij dat prettiger vindt.’
Tip: 8: Beperk het schoenzetten tot één à twee keer. Koop het schoencadeautje vooraf samen.
Tip 9: Vraag aan school of je kind zich aan het feest mag onttrekken als het hem teveel wordt. Het is fijn voor je kind als school vooraf een rustige plek aanwijst waar het dan heen kan gaan. Vraag of het daar gewoon zijn snoep en zijn cadeau kan krijgen. Denk je dat jouw kind echt beter thuis kan blijven als Sinterklaas langskomt op school, vraag dan verlof aan.
Tip 10: Laat je kind weten dat Sinterklaas op 6 december ook weer weggaat. Neem dat moment ook duidelijk vooraf op in de planning.